blog

Η συναρπαστική πορεία της ορειβάτριας Νατάσας Πατιράκη στον κόσμο των κορυφών

Η Νατάσα Πατιράκη αποτελεί μια αναδυόμενη φιγούρα στον χώρο της ορειβασίας, καθώς συνδυάζει το πάθος της για τα βουνά με την αφοσίωσή της στην εξερεύνηση το ψηλότερων κορυφών. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στην εμπειρία και τις κατακτήσεις της Νατάσας Πατιράκη στον κόσμο της ορειβασίας.

ορειβάτρια Νατάσα Πατιράκη στην κορυφή Αραράτ
ορειβάτρια Νατάσα Πατιράκη στην κορυφή Κιλιμαντζαρο

Η αρχή της πορείας της

Πριν δύο χρόνια ξεκίνησε για να ζήσει όπως είπε η ίδια μία διαφορετική εμπειρία. Η ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης στη Ρωσία στο Ελμπρους ήταν η αρχή των όσων θα επακολουθούσαν. Η Νατάσα καταφέρνει να πατήσει το πόδι της στην κορυφή και ανακαλύπτει τον συναρπαστικό κόσμο της ορειβασίας. Η πορεία της για την κατάκτηση των κορυφών μόλις έχει ξεκινήσει. Λίγο καιρό μετά, ακολούθησε η υψηλότερη κορυφή της Αφρικής το Κιλιμάντζαρο. Έπειτα στάθηκε στα 6.500 μέτρα στα Ιμαλάια απέναντι από το Έβερεστ στην κορυφή Mera Peak.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το προσκηνυματικό μονοπάτι του El Camino De Santiago, στην Ισπανία. Αργότερα πάτησε στην ψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων την Musala. Μετά από αυτό, ανέβηκε το βουνό Άτλαντας και έφτασε στην ψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αφρικής, την Toubkal. Συνέχισε με την ανάβαση στο μυθικό βουνό Αραράτ και την ψηλότερη κορυφή της Τουρκίας και ολόκληρου του Αρμενικού οροπεδίου, και λίγους μήνες πριν βρέθηκε να ανεβαίνει το σκληρό βουνό Λένιν στην κεντρική Ασία, στο Κιργιστάν, όπου πάτησε την κορυφή Razdelnaya στα 6.148 μέτρα.

Μα όλα αυτά μέσα σε δύο μόλις χρόνια; Και δεν είναι μόνο αυτά! Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια και ανάμεσα από τις αναβάσεις στις κορυφές του κόσμου, συμμετείχε σε μαραθωνίους, ημιμαραθωνίους και μικρότερους αγώνες δρόμου.

Έχουμε μείνει άφωνοι καθώς μας αναφέρει τις ορειβατικές αποστολές και τον έναν αγώνα πίσω από τον άλλον. Μα αυτό που μας εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ότι ενώ εμείς έχουμε εντυπωσιαστεί, εκείνη νιώθει πως δεν είναι κάτι πολύ σπουδαίο όλα αυτά. Τα σημαντικά πράγματα, εκείνα που την κάνουν να νιώθει ότι κάτι έχει επιτελέσει, ότι κάτι έχει προσφέρει, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ορειβασία αυτή καθ΄αυτήν, έχουν να κάνουν κυρίως με τον άνθρωπο.

ορειβάτρια Νατάσα Πατιράκη

Η σημαντικότερη δράση της ορειβάτριας Νατάσας Πατιράκη

Καθώς μιλάμε με την Νατάσα Πατιράκη με σκοπό την δημιουργία αυτού του άρθρου, μας αναφέρει ότι θέλει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, όχι στην ίδια και στις κορυφές που ανέβηκε, αλλά σε άλλους ανθρώπους, φίλους της και μη, που είχαν όνειρο να ανεβούν μια κορυφή ή να συμμετέχουν σε έναν αγώνα δρόμου, αλλά τα κινητικά τους προβλήματα δεν τους το επιτρέπουν. “Για αυτούς τους ανθρώπους αξίζει να μιλήσουμε”, μας λέει η Νατάσσα. Όπως είναι η φίλη της η Αγλαΐα. “Η σημαντικότερη δράση για μένα είναι η ανάβαση στην κορυφή του Κισσάβου με την φίλη μου την Αγλαΐα που είναι σε αμαξίδιο, και μια ολόκληρη ομάδα υποστηρίξαμε αυτή την προσπάθεια”, δηλώνει η Νατάσα. Συνεχίζει την σπουδαία δράση της συνοδεύοντας ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και ανθρώπους που βρίσκονται σε αμαξίδιο σε μαραθωνίους και ημιμαραθωνίους.

ορειβάτρια Νατάσα Πατιράκη βοηθώντας ανθρωπο με αμαξίδιο σε ανάβαση
ορειβάτρια Νατάσα Πατιράκη βοηθώντας ανθρωπο με αμαξίδιο σε αγώνα δρόμου
ορειβάτρια Νατάσα Πατιράκη συνοδεύοντας άτομο με κινητικά προβλήματα σε μαραθώνιο
ορειβάτρια Νατάσα Πατιράκη βοηθώντας ανθρωπο με αμαξίδιο σε ανάβαση

Κάπως έτσι έμαθε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το σώμα και το πνεύμα, όταν απελευθερωθεί από τα όρια της πόλης, αλλά και από τα περιοριστικά δεν μπορώ και δεν μπορείς. Και έζησε μέσα σε 2 χρόνια ίσα με 10 ζωές!
Έμαθε πως όσο πιο σκληρά δουλεύεις,τόσο πιο δύσκολα παραιτείσαι!
Έμαθε πως δεν είναι μόνο μία προσπάθεια ανάβασης,
είναι και μια προσπάθεια για περισσότερη συνέπεια, επιμονή, σεβασμό, δοτικότητα, προσήλωση, αυτοέλεγχο.

Έμαθε πως δεν είναι μόνο ο ανηφορικός δρόμος για την κορυφή,
είναι και ο εσωτερικός, μοναχικός και ατελείωτος δρόμος για την ελευθερία!

Έμαθε πως η διαφορετικότητα είναι ουσιαστικά το μόνο μας κοινό!
Έμαθε πως “δεν είναι ακόμη μια ανατολή από ψηλά
είναι, που γεμίζουν τα μάτια Θεό”, όπως λέει.

Έμαθε πως ποτέ δεν είναι αργά να ξαναρχίσεις!

Έμαθε πως νικητή δεν σε ορίζουν οι κορυφές και τα μετάλλια, αλλά οι αξίες που σε διέπουν.
Έμαθε πως νικητές είναι όσοι ζουν ελεύθεροι, όσοι ζουν εύψυχα, όσοι ζουν παλεύοντας να γίνουν ότι ονειρεύτηκαν.

Σε κάθε της βήμα, η Νατάσα Πατιράκη συνεχίζει να εμπνέει και να αφήνει το αποτύπωμά της στον κόσμο της ορειβασίας. Είναι μια αθλήτρια που αντιπροσωπεύει τον συνδυασμό της δύναμης ψυχής και σώματος, της ανθεκτικότητας και της αγάπης τόσο για τα ψηλά βουνά όσο και για τους ανθρώπους.

Via Ferrata

Τέλη Oκτώβρη 2023 συναντιόμαστε με την Νατάσα για να δοκιμάσει τα κατάλληλα παπούτσια που θα την συνοδέψουν στις επόμενες δράσεις τις αλλά και στη Via Ferrata. Οι γνώσεις της για το ποιος εξοπλισμός είναι κατάλληλος για κάθε τι, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως δεν μπορούμε με κάθε παπούτσι να κάνουμε τα πάντα, είναι εντυπωσιακές. Για αυτό νιώθουμε ακόμα πιο χαρούμενοι που μας εμπιστεύεται για τα παπούτσια της.

ορειβάτρια Νατάσα Πατιράκη με παπούτσια από vibramsola.gr
Η Νατάσα Πατιράκη στην Via Ferrata με παπούτσια Dachstein Super Ferrata από vibramsola.gr
ορειβάτρια Νατάσα Πατιράκη με παπούτσια από vibramsola.gr
Η Νατάσα Πατιράκη στην Via Ferrata με παπούτσια Dachstein Super Ferrata από vibramsola.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *