Shoe Care, shoe clean

Δέκα κανόνες για καθαρά και περιποιημένα υποδήματα

10-kanones-gia-peripoihmena-papoytsia

Όλοι γνωρίζουν ότι αξίζει να φροντίζετε τα παπούτσια. Η σωστή και συνεπής φροντίδα βοηθά στην επέκταση του κύκλου ζωής των υποδημάτων, βελτιώνει την ευεξία και την άνεσή σας. Πώς όμως να το πετύχεις;

Κανόνας 1

Πριν καθαρίσετε με κάποιο προϊόν καθαρισμού, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να αφαιρέσετε τη χοντρή βρωμιά.

Φανταστείτε μια κατάσταση: Αγοράσατε ένα φανταστικό σαμπουάν για παπούτσια. Βγάζεις πολύ λερωμένα παπούτσια από την γκαρνταρόμπα σου και αρχίζεις να τα καθαρίζεις με το σαμπουάν. Αυτό είναι το πρώτο βασικό λάθος. Γιατί; Πρώτα απ ‘όλα, χρησιμοποιώντας ένα πανί ή σφουγγάρι με το προϊόν καθαρισμού, τρίβετε τα παπούτσια που μπορεί να είναι καλυμμένα με κόκκους άμμου ή λάσπης. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει γδαρσίματα. Δεύτερον, πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερο προϊόν. Επομένως, εάν στην αρχή χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για την εξάλειψη της χοντρής βρωμιάς, η περαιτέρω διαδικασία θα είναι ευκολότερη, ταχύτερη, πιο οικονομική, πιο αποτελεσματική και το πιο σημαντικό, ασφαλής για τα παπούτσια.

Κανόνας 2

Μην αντιστρέψετε τη διαδικασία – πρώτα καθαρισμός και μετά συντήρηση.
Πριν από κάθε συντήρηση (εφαρμογή πάστας, κρέμας ή λοσιόν) τα παπούτσια πρέπει να καθαρίζονται ιδιαίτερα προσεκτικά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμόζετε προϊόντα σε βρώμικα παπούτσια. Μπορεί να δημιουργήσει βρωμιά, να το τρίψει στο δέρμα, να προκαλέσει μόνιμους λεκέδες ή υγρά μπαλώματα. Επιπλέον, η βρώμικη επιφάνεια έχει κακή πρόσφυση για παράγοντες περιποίησης ή επισκευής (π.χ. επαναχρωματιστές).

Κανόνας 3

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε νέο προϊόν, δοκιμάστε το πρώτα στο λεγόμενο «σημείο που δεν φαίνεται».
Το μαγικό “σημείο που δεν φαίνεται” είναι τα πλαϊνά μιας γλώσσας παπουτσιού ή το εσωτερικό ενός επάνω μέρους, αρκεί να είναι από το ίδιο υλικό με το εξωτερικό του παπουτσιού. Οι χημικές ουσίες, αν και είναι ασφαλείς και δοκιμάζονται επανειλημμένα σε διαφορετικά παπούτσια, μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά. Ειδικά που όλο και πιο συχνά εισάγονται παπούτσια από χώρες όπου η διαδικασία παραγωγής δεν τηρεί αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα. Επομένως, εάν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα του δέρματος, είναι καλύτερο να ελέγξετε πώς αντιδρά στο προϊόν σε “σημείο μακριά από το οπτικό πεδίο”. Μερικές φορές, η χαμηλή ποιότητα των παπουτσιών ευθύνεται για πρόκληση προβλημάτων ακόμη και για τα καλύτερα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης.

Κανόνας 4

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες στη συσκευασία.
Οι οδηγίες στη συσκευασία θα σας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσετε σωστά το προϊόν. Ψεκάζετε παπούτσια σε ένα μέρος ή ίσως ομοιόμορφα; Απλώνετε αφρό καθαρισμού απευθείας στα παπούτσια ή ίσως σε ένα πανί ή σφουγγάρι πρώτα; Η τήρηση των οδηγιών, δηλαδή η σωστή χρήση, όχι μόνο θα σας επιτρέψει να επιτύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά και θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ζημιάς στα παπούτσια.

Κανόνας 5

Εκτελέστε έναν πλήρη κύκλο καθαρισμού και περιποίησης παπουτσιών.

Βρώμικα παπούτσια; Παίρνεις μια βούτσα, ένα καθαριστικό και τέλος. Αυτή, όμως, είναι μόνο η μισή διαδικασία που πρέπει να πραγματοποιήσετε. Η προστασία των παπουτσιών είναι πολύ σημαντική. Επομένως, αφού τα καθαρίσετε, είναι καλύτερο να απλώσετε μια πάστα ή κρέμα, (δερμάτινα παπούτσια), να γυαλίσετε και μετά να προστατέψετε με αδιαβροχοποιητικό σπρέι.

Η διαδικασία καθαρισμού από μόνη της δεν προστατεύει τα παπούτσια, αφήνει το δέρμα ευαίσθητο σε εξωτερικούς παράγοντες όπως σκόνη, νερό, βρωμιά. Έτσι, συμβαίνει η διαδικασία της καταστροφής της επιφάνειας των παπουτσιών, η οποία απλώς επιταχύνει την ανάγκη αντικατάστασης των παπουτσιών σας με νέα.

Κανόνας 6

Αφήστε τα παπούτσια να στεγνώσουν μετά τον καθαρισμό ή την προστασία.
Κάθε φορά που καθαρίζετε τα παπούτσια, πρέπει να τα αφήνετε να στεγνώσουν. Το ίδιο μετά την εφαρμογή πάστας ή κρέμας. Θα διαβάσετε την προτεινόμενη ώρα στη συσκευασία, αλλά θυμηθείτε – είναι καλύτερο να αφήνετε τα παπούτσια σας να στεγνώσουν για όλη τη νύχτα. Ειδικά όταν πρόκειται να τα αδιαβροχοποιήσουμε.

Κανόνας 7

Μην επιταχύνετε τη διαδικασία στεγνώματος των παπουτσιών σας.
Τα παπούτσια χρειάζονται χρόνο για να στεγνώσουν εντελώς. Αλλά πρέπει να είναι μια φυσική διαδικασία. Μην το επιταχύνετε με στεγνωτήρα μαλλιών ή τοποθετώντας τα κοντά σε θερμάστρα ή τζάκι, καθώς το δέρμα μπορεί να παραμορφωθεί. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να γεμίσετε τα παπούτσια με εφημερίδες ενώ στεγνώνουν (απορροφούν την υγρασία) και στη συνέχεια να βάλετε στα παπούτσια καλαπόδια, για να βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια διατηρούν το σχήμα τους.

Κανόνας 8

Επιλέξτε το χρώμα της πάστας ή της κρέμας στο χρώμα των παπουτσιών και των κατάλληλων αξεσουάρ.
Φαίνεται προφανές ότι δεν χρησιμοποιούμε μαύρη κρέμα σε λευκά παπούτσια. Αλλά πρέπει επίσης να θυμάστε ότι δεν χρησιμοποιούμε άχρωμη πάστα ή κρέμα σε μαύρα παπούτσια. Και επιλέγουμε το χρώμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αρχικό.

Ακριβώς όπως για τα καλλυντικά, χρησιμοποιούμε αξεσουάρ. Επιλέγουμε το σωστό μέγεθος καλαποδιών και, για παπούτσια από δέρμα, nubuck και σουέτ, είναι καλύτερο να επιλέξετε ξύλο κέδρου.

Για γυάλισμα παπουτσιών, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα έξυπνο γάντι ή ένα βαμβακερό ύφασμα. Είναι επίσης καλή ιδέα να αγοράσετε μια μαλακή βούρτσα. Μπορεί όχι μόνο να καθαρίσει τη χοντρή βρωμιά, αλλά και να χρησιμοποιηθεί κατά το γυάλισμα, να φτάσει σε δυσπρόσιτα σημεία (σπασίματα δέρματος, χοντρές ραφές, αρμούς με τη σόλα κ.λπ.). Για το σουέτ χρησιμοποιήστε μια βούρτσα που έχει δύο πλευρές: η λαστιχένια αφαιρεί τους βαθιά ενσωματωμένους λεκέδες, και με την άλλη πλευρά με νάιλον-χάλκινες τρίχες χτενίζουμε τη σκόνη, τη βρωμιά και τακτοποιούμε το χνούδι – πέλος.

Κανόνας 9

Προσπαθήστε να μην φοράτε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα.
Τα παπούτσια πρέπει να «ξεκουράζονται» τουλάχιστον 24 ώρες μετά τα φορέματα. Χάρη σε αυτό, εξατμίζουν την υγρασία, το δέρμα είναι πιο καθαρό, ο αριθμός των μικροοργανισμών, της μούχλας και των μυκήτων μειώνεται.

Κανόνας 10

Χρησιμοποιήστε πάτους.
Λίγοι γνωρίζουν ότι οι πάτοι παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των υποδημάτων. Μερικοί μειώνουν την εφίδρωση των ποδιών, εξαλείφουν τα μικρόβια, διατηρούν τα παπούτσια φρέσκα. Επιπλέον, διαχωρίζουν το πόδι σας από την επένδυση των παπουτσιών, κάτι που επίσης επηρεάζει θετικά τη συνολική τους κατάσταση.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *