Ασφάλεια, Κλειδαριές

Πώς να διαλέξω τον σωστό κύλινδρο για την πόρτα

Πώς να διαλέξω τον σωστό κύλινδρο για την πόρτα

Πώς να διαλέξω τον σωστό κύλινδρο για την πόρτα; Τι είναι αυτά τα νούμερα που συνοδεύουν κάθε κύλινδρο; Δεν είναι όλοι οι κύλινδροι από της πόρτες ίδιοι; Γιατί μας παιδεύουν τόσο;

Όλες αυτές μπορεί να είναι οι απορίες σου όταν καλείσαι να διαλέξεις τον σωστό κύλινδρο για την πόρτα σου. Σε αυτό το άρθρο, θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις πώς θα βρεις το σωστό κύλινδρο εύκολα.

Τι σημαίνουν τα νούμερα στους κυλίνδρους κλειδαριάς

Συνήθως όταν καλείσαι να επιλέξεις έναν κύλινδρο κλειδαριάς, παρατηρείς ότι τον συνοδεύουν δύο νούμερα με μία παύλα μεταξύ τους. Για παράδειγμα: 27-27, 30-30,  30-50. Επίσης μπορεί να δεις τρία νούμερα μαζί σε μορφή όπως: 60=27-33, 100=30-70.  Τι σημαίνουν αυτά;

Τα νούμερα αυτά είναι στην ουσία διαστάσεις σε χιλιοστά. Η μεγάλη διάσταση C, είναι το συνολικό μήκος του κυλίνδρου μιας κλειδαριάς. Οι δύο άλλες διαστάσεις, (συχνά υπάρχουν μόνο αυτές οι δύο διαστάσεις), σημαίνουν: Η πρώτη είναι τα χιλιοστά από τη μια άκρη έως το κέντρο του κυλίνδρου A, όπου τοποθετείται η βίδα, ενώ η δεύτερη B, αφορά την απόσταση από το κέντρο έως την άλλη άκρη του κυλίνδρου.

Change-a-Lock-Cylinder-Step-5

Σύμφωνα με την εικόνα δίνουμε ένα παράδειγμα:

Αν δείτε τρεις αριθμούς, πχ 100=30-70 τότε το C είναι 100mm, το Α είναι 30mm και το Β είναι 70mm.

Αν δείτε δύο αριθμούς, πχ 30-30 τότε το Α είναι 30mm και το Β 30mm

Προσοχή! Ο κύλινδρος δεν είναι πάντα έκκεντρος, αυτό σημαίνει ότι μπορεί ή διάσταση Α να είναι διαφορετική από την διάσταση Β. Για αυτό μετρήστε καλά και τις δύο διαστάσεις.

Αυτό ήταν; Εδώ τελειώσαμε; Όχι υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος μέτρησης του κυλίνδρου της κλειδαριάς που μπορεί να συναντήσεις. Μία άλλη μορφή μέτρησης έχει πάλι τρεις αριθμούς και σημαίνουν και πάλι χιλιοστά. Για παράδειγμα: 30-10-30,  30mm (Α) είναι η απόσταση από την άκρη του κυλίνδρου μέχρι το εσωτερικό στεφάνι ή αλλιώς δαχτυλίδι του κυλίνδρου. 10 (D) είναι τα χιλιοστά το δαχτυλιδιού στο εσωτερικό του κυλίνδρου και 30mm είναι η απόσταση από άλλο άκρο του κυλίνδρου μέχρι το δαχτυλίδι.

Change-a-Lock-Cylinder-Step-9

Σύμφωνα με την παραπάνω εικόνα δίνουμε ένα παράδειγμα:

Αν δείτε τρεις αριθμούς με τη μορφή πχ, 30-10-30, τότε το Α είναι 30mm, η απόσταση D είναι 10mm και το Β είναι 30mm.

Πως να μετρήσω τις διαστάσεις του κυλίνδρου της κλειδαριάς

Αρχικά, χρειάζεται να αφαιρέσεις τον παλιό κύλινδρο από την πόρτα. Διάβασε το άρθρο ¨Πώς να αλλάξω τον κύλινδρο της κλειδαριάς¨ για να σε βοηθήσει.

Έπειτα, μέτρησε προσεκτικά με μεζούρα ή μέτρο τα χιλιοστά Α και Β. Αν φοβάσαι μήπως κάνεις κάποιο λάθος καλύτερα επέλεξε την μεγαλύτερη διάσταση παρά την μικρότερη. Στην μεγαλύτερη διάσταση, ο κύλινδρος θα προεξέχει από την κλειδαριά. Βέβαια, δεν είναι κάτι που το προτιμούμε, γιατί μπορεί να μας σπάσει κάποιος τον κύλινδρο αν προεξέχει πολύ προς τα έξω. Αν προεξέχει ο κύλινδρος προς το εσωτερικό της πόρτας δεν μας ενοχλεί τόσο.

Αν όμως, από την άλλη μεριά, επιλέξουμε έναν μικρότερο κύλινδρο, τότε ο κύλινδρος θα είναι πιο μέσα από την πόρτα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να γυρίσουμε το κλειδί. Επομένως ένας τέτοιος κύλινδρος δεν μας κάνει.

Change-a-Lock-Cylinder-Step-7
Change-a-Lock-Cylinder-Step-7

Ελπίζουμε με τις συμβουλές μας να μπορέσεις να διαλέξεις τον σωστό κύλινδρο για την κλειδαριά της πόρτας σου.

Βρες κύλινδρο απλό εδώ.

Βρες κύλινδρο ασφαλείας εδώ.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *