leather care, Shoe Care

Δέρμα Cordovan – Οδηγός Βαθύ Καθαρισμού

Δεν μπορώ να κρύψω την χαρά από τα μάτια μου όταν αντικρίζω ένα παπούτσι από δέρμα cordovan! Δεν με ενδιαφέρει αν είναι λαμπερό και καλοσυντηρημένο ή αν είναι θαμπό και βρώμικο. Και αυτό γιατί, το δέρμα cordovan έχει διάρκεια στον χρόνο και επιδέχεται φροντίδα. Αν λοιπόν έχετε ένα ζευγάρι παπούτσια που μοιάζουν με το δεξί παπούτσι της αρχικής φωτογραφίας, μην βιαστείτε να τα πετάξετε. Θα σας δώσω βήμα βήμα σωστές πληροφορίες συντήρησης και φροντίδας.

Τι είναι το δέρμα cordovan;

Για όσους τους αρέσει να γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες για τα παπούτσια που έχουν ή θέλουν να αγοράσουν, ας πούμε λίγα λόγια για το δέρμα cordovan.

Το δέρμα cordovan προέρχεται από άλογα που εισάγονται κυρίως από την Κόρντοβα των Ηνωμένων Πολιτειών και διασταυρώνονται με άγρια άλογα της Ντακότα.

Από ολόκληρο το δέρμα του αλόγου, μόνο ένα μικρό μέρος στην πλάτη χρησιμοποιείται για την κατασκευή παπουτσιών, ενώ το υπόλοιπο μέρος χρησιμοποιείται κυρίως για έπιπλα. Το μέρος του δέρματος που είναι κατάλληλο για παπούτσια ονομάζεται shell, για αυτό πολλές φορές θα δείτε την ονομασία Shell Cordovan ή SC για να περιγράψουμε ένα δέρμα cordovan.

Κάτι ακόμα καλό να γνωρίζετε είναι, ότι τα δέρματα αποθηκεύονται για μήνες σε βαρέλια με έλαια και κεριά. Γι’ αυτό πολλές φορές ένα καινούργιο παπούτσι από δέρμα cordovan μπορεί να βγάλει ασπρίλες, μια λευκή, κηρώδη ουσία στην εξωτερική επιφάνεια. Αν συμβεί αυτό, απλά σκουπίστε με καθαρό πανί ή βουρτσίστε με καθαρή βούρτσα από τρίχα αλόγου. Είναι επίσης, ενδιαφέρον ότι το φυσικό χρώμα του δέρματος cordovan είναι το σκούρο μπορντό. Πρόκειται για ένα σκληρό και ανθεκτικό δέρμα, ωστόσο, η έκθεση του στο νερό μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα cordovan μικρές προεξοχές που ονομάζονται ”βελονιές”. Αυτές θα υποχωρήσουν μόλις στεγνώσει το δέρμα.

Αυτά τα πολύ ανθεκτικά δέρματα χρειάζονται την κατάλληλη συντήρηση. Στο άρθρο αυτό θα δούμε πώς κάνουμε έναν βαθύ καθαρισμό στο δέρμα cordovan.

Τι θα χρειαστούμε:

Πώς καθαρίσουμε το δέρμα cordovan;

BHMA 1 – Προετοιμασία

Αφαιρέστε το κορδόνια και τοποθετήστε ξύλινα καλαπόδια στα παπούτσια σας.

ΒΗΜΑ 2 – Βούρτσισμα

Αφαιρέστε τυχόν επιφανειακές βρομιές ή σκόνη, χρησιμοποιώντας βούρτσα από τρίχα αλόγου. Βουρτσίστε απαλά το δέρμα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις πτυχές και στην περιοχή περιμετρικά της σόλας.

Saphir_brush5.2-

ΒΗΜΑ 3 – Καθάρισμα

Εφαρμόστε το Renomat με ένα καθαρό βαμβακερό πανί. Αλλάξτε την περιοχή του υφάσματος όταν λερωθεί.

Γιατί να χρησιμοποιήσω Renomat;
  • Για να αφαιρέσετε όλη τη βρωμιά, τους λεκέδες και την συσσώρευση κεριού.
  • Για να καθαρίσετε σε βάθος τους πόρους του δέρματος.
  • Για να αφαιρέσετε τις σιλικόνες και τις ρητίνες, που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην σύνθεση αρκετών προϊόντων περιποίησης παπουτσιών, μη κατάλληλων για δέρματα cordovan. (βλέπε αρχική εικόνα)
Saphir_renomat

ΒΗΜΑ 4 – Προετοιμασία του δέρματος

Εφαρμόστε το Renovateur Cream με ένα καθαρό βαμβακερό πανί.

Γιατί να χρησιμοποιήσω την κρέμα Renovateur;
  • Καθαρίζει απαλά, ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα ώστε να το προετοιμάσει να δεχτεί εύκολα την κρέμα cordovan.
  • Το Renovateur cream διαστέλλει τους πόρους του δέρματος προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση της κρέμας cordovan.
Πώς να χρησιμοποιήσω την κρέμα Renovateur;

Απλώστε την κρέμα με το βαμβακερό πανί κάνοντας απαλό μασάζ στο δέρμα με μικρές κυκλικές κινήσεις.

Saphir_cloth_Renovateur2-

ΒΗΜΑ 5 – Cordovan Cream (σημαντικό μέρος)

Οδηγίες Εφαρμογής
  • Χρησιμοποιείστε ένα καθαρό βαμβακερό πανί για να εφαρμόσετε την κρέμα cordovan. Η κρέμα αυτή είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ενισχύσει και να δώσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο δέρμα cordovan.
  • Ξεκινήστε απλώνοντας την κρέμα στα πλαϊνά των παπουτσιών χρησιμοποιώντας μία κίνηση εμπρός – πίσω. Δώστε έμφαση στις ραφές για καλύτερο αποτέλεσμα. Εφαρμόστε καλά στις άκρες των παπουτσιών δίπλα στα σημεία ένωσης με την σόλα. Στα σημεία αυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την βούρτσα πινελάκι. Αφήστε να στεγνώσει για μερικά λεπτά.
Γιατί να χρησιμοποιήσω την κρέμα Cordovan;

Η κρέμα αυτή θρέφει, επαναχρωματίζει, γυαλίζει και προστατεύει το δέρμα cordovan.

 
Saphir_brush4.2

ΒΗΜΑ 6 – Στίλβωμα (σημαντικό μέρος)

Βουρτσίστε με μία καθαρή βούρτσα γυαλίσματος από τρίχα αλόγου. Με αυτό τον τρόπο θα αναδείξετε την φυσική λάμψη του κεριού της κρέμας cordovan.

ΒΗΜΑ 7 – Τελευταία Πινελιά

Γυαλίστε το δέρμα με το βαμβακερό ύφασμα για να ενισχύσετε την λάμψη και να αφαιρέσετε την περίσσεια κρέμας.

ΒΗΜΑ 8 – Στεγανοποίηση

Εφαρμόστε το Super Invulner για να προστατέψετε τα παπούτσια σας από λεκέδες και από νερό, χιόνι.

TIPS

Εφαρμόστε πολύ μικρή ποσότητα από τις κρέμες περιποίησης. Βουρτσίστε απαλά, αλλά με διάρκεια για τέλειο αποτέλεσμα.

Να εφαρμόζεται τα προϊόντα πρώτα σε ένα κρυφό μέρος του παπουτσιού.

Εβδομαδιαίος Καθαρισμός

Σε περίπτωση που φοράτε τα παπούτσια από δέρμα cordovan κάθε μέρα, σας δίνω οδηγίες για έναν σωστό εβδομαδιαίο καθαρισμό. Ακολουθήστε τα βήματα 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *