blog

Θωμάς Πουρλίδας – υπερ-αθλητής ορεινού τρεξίματος – συνέντευξη

”Η υπέρβαση που απαιτείται από τον αθλητή σε προσωπικό επίπεδο σε κάθε προπόνηση ή αγώνα, δίνει την δυνατότητα να επιδιώξει την βελτίωση και την αριστεία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας του, να αντιληφθεί ότι μπορεί να κυνηγήσει τα όνειρα του και τον καλύτερο του εαυτό.”

Έχουμε στην συντροφιά μας τον Θωμά Πουρλίδα, αθλητής ορεινού τρεξίματος και υπεραποστάσεων.

vibramsola.gr: Θωμά, χαιρόμαστε που είσαι στην παρέα μας και έχουμε την ευκαιρία να σε ρωτήσουμε πράγματα που ενδιαφέρουν και εμάς και ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό. Αρχικά μας ανδιαφέρει να μάθουμε λίγα πράγματα σε σένα, για το ξεκίνημά σου.

Θωμάς Πουρλίδας: Χαίρομαι κι εγώ που σας γνωρίζω καλύτερα. Η ενασχόληση μου με το ορεινό τρέξιμο ξεκίνησε προ 10ετιας. Αυτό έγινε εντελώς συμπτωματικά, έπειτα από πρόταση και παρότρυνση αγαπημένου φίλου και συναθλητή. Βέβαια, από μικρή ηλικία ασχολούμαι συστηματικά με τον αθλητισμό. Έτσι, σταδιακά το ορεινό τρέξιμο μπήκε στην καθημερινότητα μου και αποτελεί αναμφίβολα μια από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου.

Το ξεκίνημα μου, έγινε με την συμμετοχή σε αγώνες μικρών αποστάσεων. Όμως συστηματικά, με την προπόνηση και τους στόχους που έθεσα, σταδιακά αύξησα τις αποστάσεις με σκοπό την συμμετοχή μου σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων.

Σύντομα λοιπόν το ορεινό τρέξιμο δεν αποτελούσε απλά μια αγαπημένη συνήθεια, έναν τρόπο άθλησης. Έγινε ένας τρόπος ζωής.

vibramsola.gr: Το ορεινό τρέξιμο, αυτός ο νέος τρόπος ζωής σε ωφέλησε; Και αν ναι, πώς;

Θωμάς Πουρλίδας: Ασφαλώς με ωφέλησε. Μου άλλαξε την νοοτροπία, την φιλοσοφία, και μου διαμόρφωσε τον χαρακτήρα. Μου έμαθε να βάζω στόχους, να δουλεύω συστηματικά, με πειθαρχία και προγραμματισμό. Επιπλέον, οι υπεραποστάσεις μου δίδαξαν τις αρετές της υπομονής, της επιμονής και της σύνεσης. Τώρα, 10 χρόνια μετά, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, επιπρόσθετα οφέλη που έχω αποκομίσει. Όπως είναι, η επαφή μου με την φύση, η αγάπη μου για τα βουνά, καθώς και οι άνθρωποι με τους οποίους έχω συνδεθεί χτίζοντας αληθινές φιλίες.

vibramsola.gr: 10 χρόνια μετά, μπορείς να πεις λοιπόν, ότι το ορεινό τρέξιμο έχει αλλάξει τον Θωμά Πουρλίδα και ως άνθρωπο.

Θωμάς Πουρλίδας: Η ενασχόληση με μια τόσο απαιτητική ψυχική και σωματική δοκιμασία, σε αλλάζει γενικότερα ως άνθρωπο και σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η απόφαση μου να ασχοληθώ με το ορεινό τρέξιμο καθόρισε την ζωή μου και αποτελεί την πυξίδα μου για την πορεία μου στο παρόν και το μέλλον. 
Η υπέρβαση που απαιτείται από τον αθλητή σε προσωπικό επίπεδο σε κάθε προπόνηση ή αγώνα, δίνει την δυνατότητα να επιδιώξει την βελτίωση και την αριστεία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας του, να αντιληφθεί ότι μπορεί να κυνηγήσει τα όνειρα του και τον καλύτερο του εαυτό. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που θα πρότεινα σε κάποιον να ασχοληθεί με το τρέξιμο και να έρθει σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

vibramsola.gr: Πες μας λίγα πράγματα για σημαντικά σημεία στην αγωνιστική διαδρομή σου, και τι υπάρχει στο προσεχές μέλλον.

Θωμάς Πουρλίδας: Το ορεινό τρέξιμο διεύρυνε τους ορίζοντες μου, έδωσε την ώθηση και με παρακίνησε να ανεβάσω τον πήχη των αγωνιστικών μου προκλήσεων!
Το 2020 συμμετείχα σε έναν από τους διάσημους αγώνες στη άλλη πλευρά του πλανήτη στον αγώνα VIBRAM HONG KONG 100!
Αναμφίβολα, αποτελεί μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής μου. Ένα ταξίδι, ένας αγώνας που θα μείνει για πάντα χαραγμένος στην καρδιά μου. Λίγους μήνες μετά, έτρεξα στο UTLO 60 στην Βόρεια Ιταλία, όπου εντυπωσιάστηκα με την ομορφιά του φυσικού τοπίου, αλλά και με την αγάπη και το πάθος των ανθρώπων για τις ορεινές δραστηριότητες και το τρέξιμο.
Οι υπεραποστάσεις σημαίνουν εξέλιξη, βελτίωση, είναι μια αέναη προσπάθεια για να αγγίξεις τα όρια σου. Έτσι λοιπόν, τον Ιούνιο του 2021 πήρα την απόφαση να πραγματοποιήσω ένα μεγάλο μου όνειρο και να τρέξω μόνος μια διαδρομή 350 χλμ στον Όλυμπο. Η διαδρομή αποτελούνταν από τέσσερις διαφορετικούς αγώνες που ενώθηκαν σε έναν,  με την ονομασία OLYMPUS PILGRIM 350. 
Βίωσα μια εμπειρία ζωής που μόνο όσοι αγαπούν με πάθος τα βουνά και το ορεινό τρέξιμο μπορούν να το αντιληφθούν! Ολοκλήρωσα την προσπάθεια μου έπειτα από 127 ώρες. Μέσα από αυτήν την δοκιμασία, έμαθα όσα δεν ήξερα για τον εαυτό μου, για τις δυνάμεις που κρύβουμε μέσα μας, για τα όρια της ανθρώπινης αντοχής τα οποία είναι απεριόριστα. Παράλληλα, αντιλήφθηκα το πόσο σημαντικό είναι να έχεις ανθρώπους κοντά σου που πιστεύουν σε εσένα και σε στηρίζουν.  Καθώς, χωρίς την βοήθεια τους δεν είναι εύκολο να ξεπεράσεις τον εαυτό σου.

Η συνέχεια θα με βρει με νέα σχέδια, νέες περιπέτειες, καθώς τον Μάιο θα αγωνιστώ σε αγώνα 100χλμ στην Ρουμανία και τον Σεπτέμβριο θα σταθώ στην εκκίνηση του περίφημου Tor Des Geants, μια διαδρομη 330χλμ στις Άλπεις.

 

Εξοπλισμός

vibramsola.gr: Τι εξοπλισμό εμπιστεύεσαι ως προς τα παπούτσια σου και γιατί;

Θωμάς Πουρλίδας: Μεσα από την καθημερινή τριβή μου με το ορεινό τρέξιμο αντιλήφθηκα και κατανόησα την αξία και την σημαντικότητα του κατάλληλου εξοπλισμού. 
Από το ξεκίνημα μου και έπειτα, έκανα πολλές δοκιμές, κυρίως σε παπούτσια, καθώς η επιλογή τους είναι καθοριστική για να φτάσεις έως τον τερματισμό. 
Το ορεινό περιβάλλον συμπεριλαμβάνει απαιτητικό τερέν και ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει εάν οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ακραίες. Όλα αυτά τα χρόνια αγωνιστικά με διαφορετικές συνθήκες σε τεχνικά μονοπάτια, άλλοτε βρεγμένα και λασπώδη και άλλοτε χιονισμένα.

Ως αρχάριος δοκίμασα παπούτσια με σόλα Vibram, καθώς οι πιο έμπειροι αθλητές επέμεναν πως αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Ακολούθησα την συμβουλή τους και η σόλα της Vibram ήταν ο σύμμαχος μου σε κάθε προσπάθειά μου από τότε και έπειτα. Η αντοχή, η σταθερότητα και η συμπεριφορά της σόλας σε υγρά τερέν με ενθουσίασε. Οι σόλες της Vibram έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού μου, επιλέγοντας πάντα παπούτσια με το γνωστό κίτρινο logo στην σόλα!

Σε μια απίστευτη τροπή των γεγονότων, και έπειτα από 6 χρόνια ενασχόλησης μου με το ορεινό τρέξιμο, έγινα αθλητής της ομάδας της VIbram!
Με την παρότρυνση των ανθρώπων της εταιρίας, έκανα τις πρώτες  αλλαγές και τοποθετήσεις  νέας σόλας Vibram, σε χρησιμοποιημένα παπούτσια και το αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Αφενός έδωσε στα παπούτσια πολλά νέα χιλιόμετρα, αφετέρου η ποιότητα της δουλειάς των ανθρώπων της Vibram, με την συνεχή βελτίωση των υλικών και της τεχνολογίας, εγγυάνται το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Έκτοτε τοποθέτησα ότι καλύτερο είχε και έχει η εταιρεία. Άπό την κλασική Zegama, συνέχισα μετατροπές και αντικαταστάσεις σόλας, φτάνοντας στην Litebase.
Η τεχνολογία Litebase είναι πρωτοποριακή: μειώνει το πάχος της σόλας κατά 50%, το βάρος κατά 30% με 100% αμετάβλητη απόδοση.
Συνδεδεμένη με την τεχνολογία Megagrip, αυτή η σόλα είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο επιτυχημένα πέλματα της Vibram. Ελαφρύ υλικό, με εξαιρετική πρόσφυση, σταθερότητα και αντοχές για πάρα πολλά χιλιόμετρα, σε ποικιλόμορφα τερέν.
Αγαπημένη μου επιλογή και πλέον σήμα κατατεθέν μου είναι η Litebase Peak District, η οποία είναι μία από τις τελευταίες εξελίξεις από τα εργαστήρια της Vibram, με τεχνολογία Litebase.  Σχεδιάστηκε για τον κόσμο του τρεξίματος με μεγάλη πρόσφυση, ειδικά σε υγρές επιφάνειες, σε αστικές περιοχές καθώς και σε πετρώδεις διαδρομές με πολύ έντονη αίσθηση πρόσφυσης.

Oι αγωνιστικοί μου στόχοι σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα νέα σχέδια για το μέλλον είναι σε εξέλιξη. Αυτό που  παραμένει σταθερό, αμετάβλητο είναι η εμπιστοσύνη μου στα υλικά, την τεχνολογία και την άριστη ποιότητα των υλικών της Vibram, που θα με συντροφεύουν στα βουνά του κόσμου!

Ευχαριστούμε Θωμά Πουρλίδα για την ευχάριστη επικοινωνία μας και για τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Στην επικοινωνία μας με τον Θωμά, είδαμε έναν άνθρωπο με αγάπη, αλλά και πάθος για τον αθλητισμό και ειδικότερα για το ορεινό τρέξιμο. Είναι ένα συναίσθημα που δίνει κίνητρο και ώθηση να ξεκινήσει κάποιος μια αθλητική δραστηριότητα ακόμα και σε ερασιτεχνικό επίπεδο και το προτείνουμε σε όλους σας.

Επιπλέον, θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε πόσο μας εντυπωσίασαν τα θερμά λόγια, με τα οποία μίλησε στην συζήτησή μας ο Θωμάς, για την οικογένειά του που τον στηρίζει σε κάθε αγώνα και κυρίως για την σύζυγό του.

Thomas Pourlidas

Vibram Hellas Athlete

Wonder – OlympusPilgrim 350km

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *