blog

Ορεινό τρέξιμο. Μια γοητευτική εμπειρία!

oreino-treximo-mia-gohteutiki-empeiria

Τι θα σκεφτόσουν αν έρχονταν κάποιος μια μέρα και σου έλεγε να πάτε μια βόλτα στο βουνό ή ακόμα καλύτερα να πάτε να τρέξετε στο βουνό;
 Η απάντηση θα ήταν “Καλά είσαι τρελός; Δεν υπάρχει περίπτωση”. 



Και εδώ, έρχομαι εγώ για να σου λύσω τις απορίες που σου έχουν «στοιχειώσει» το μυαλό

.

  • Τι είναι το ΟΡΕΙΝΟ ΤΡΕΞΙΜΟ;

  • Γιατί να ασχοληθώ με τις δραστηριότητες βουνού;

  • Υπάρχει κάποιος απαραίτητος εξοπλισμός ;


Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Μάρος. Είμαι αθλητής Ορεινού Τρεξίματος, συγκεκριμένα υπεραποστάσεων. Παράλληλα ασχολούμαι με το ορειβατικό σκι.  Κατοικώ στον Βόλο. Άρχισα να ασχολούμαι σε ηλικία 18 χρονών με δραστηριότητες βουνού όπως πεζοπορία, ορειβασία, και αναρρίχηση. Στην συνέχεια ήρθε το Ορεινό Τρέξιμο το οποίο με γοήτευσε μπορώ να πω.
 Ξεκίνησα με λίγα χιλιόμετρα στην αρχή,  πχ 5 -10km. Ώσπου μια μέρα, δήλωσα δειλά δειλά συμμετοχή σε έναν αγώνα βουνού 20km και από τότε «ρίζωσε το μικρόβιο» μέσα μου.
 Καθώς περνούσαν τα χρόνια μπήκα στις υπερ-αποστάσεις. Δηλαδή αγώνες 80km ή 100km και με διάρκεια από 10 ώρες και άνω.  Αναλόγως την δυσκολία και τα χιλιόμετρα.



oreino-treximo-mia-gohteutiki-empeiria

Τι είναι το Ορεινό Τρέξιμο;

Το τρέξιμο στο βουνό (trail-running)

  είναι μία ευχάριστη  δρομική  δραστηριότητά και κατά τη γνώμη μου  ένα επίπεδο πάνω  από το κλασσικό  τρέξιμο στην άσφαλτο. Ο λόγος που το κατατάσσω σε άλλο επίπεδο είναι ότι το ορεινό τρέξιμο είναι τρέξιμο περιπέτειας, βελτίωσης της αντοχής και της δύναμης. Η σημαντικότερη δυσκολία σε σύγκριση με το τρέξιμο στην άσφαλτο, είναι ότι στο ορεινό τρέξιμο υπάρχουν μεγάλες κλίσεις, ανηφορικές και κατηφορικές, που εναλλάσσονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να το καθιστούν ιδιαίτερα απαιτητικό.



Ορεινό τρέξιμο. Μια γοητευτική εμπειρία! Γιατί;

Η πεζοπορία και το τρέξιμο είναι η πιο φυσική ανθρώπινη κίνηση και σε οδηγεί σε μέρη που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. Βιώνεις τις πιο ωραίες περιπέτειες. Εξερευνάς τα πιο γοητευτικά μέρη. Αδειάζεις από όλα και γεμίζεις μπαταρίες. Κάθε φορά που ολοκληρώνεις μια διαδρομή νιώθεις υπερηφάνεια και συνειδητοποιήσεις πως δεν κατέκτησες απλά την ορεινή διαδρομή ή την κορυφή, αλλά κατέκτησες τον εαυτό σου.
 Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες έχουν δει βελτίωση στην


  1. στην κυκλοφορίας του αίματος
  2. καθώς και στην λειτουργία της καρδιάς.



Για όλα τα παραπάνω, το ορεινό τρέξιμο είναι μια γοητευτική εμπειρία!

Υπάρχει κάποιος απαραίτητος εξοπλισμός για το Ορεινό Τρέξιμο;



Εκείνο που θα σε φτάσει στον προορισμό σου είναι τα σωστά παπούτσια. Παρακάτω θα δεις τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητάς στα παπούτσια για ορεινό τρέξιμο.

Κύρια Χαρακτηριστικά

  • Πρόσφυση σε ανώμαλο έδαφος: Ειδικές σόλες με ανάγλυφα που βελτιώνουν την πρόσφυση για να σε βοηθήσουν να κινηθείς με σιγουριά στο χώμα, τη λάσπη, το χαλίκι.

 (Συγκεκριμένα εγώ χρησιμοποιώ την Vibram Litebase Sole).
  • Προστασία: Τα παπούτσια ορεινού τρεξίματος έχουν διάφορους τρόπους να προστατεύσουν τα πόδια σου από τις πέτρες και τα άλλα εμπόδια που μπορεί να συναντήσεις στα μονοπάτια. 
  • Άκαμπτη κατασκευή: Αποτρέπουν την υπερβολική περιστροφή του ποδιού, ενώ προστατεύουν τον αστράγαλο σου από ένα απρόσεκτο πάτημα.
oreino-treximo-mia-gohteutiki-empeiria

Τέλος θυμήσου το πιο σημαντικό. Οτιδήποτε έχουμε στο βουνό το οποίο δεν αποτελεί κομμάτι του, φροντίζουμε να τα πάρουμε μαζί μας στο τέλος της δραστηριότητας. 

 Επομένως, δεν αφήνουμε στο βουνό σκουπίδια, υπολείμματα τροφής, μπουκαλάκι με νερό κλπ. Έτσι, το ορεινό τρέξιμο θα είναι μια γοητευτική εμπειρία και την επόμενη φορά!

ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνος Μάρος

DTD of Ultra Pelion Trail
Founding Member HARTA

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *