shoes info

Διαφορά sneakers με running παπούτσια

sneakers-vs-running-shoes

Sneakers vs Running

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να πληροφορήσει τους ανθρώπους που ξεκινούν το τρέξιμο και θέλουν να ξέρουν ποια παπούτσια είναι κατάλληλα για αυτή τη δραστηριότητα.

Στην δική μας γενιά, και στην γενιά των γονιών μας, είχαμε συνηθίσει να έχουμε έναν όρο για όλα τα παπούτσια που φορούσαμε σε μια δραστηριότητα, τα ονομάζαμε sportex ή αθλητικά παπούτσια. Τώρα έχουμε πολλούς όρους για να περιγράψουμε παπούτσια που φοράμε σε μια δραστηριότητα. Όπως αθλητικά, sneakers, running, training, walking, πεζοπορίας, casual, plimsoll, joggers . Και σίγουρα, ακόμα περισσότερους όρους από αυτούς που αναφέραμε.

Στο άρθρο αυτό, θα μιλήσουμε για την διαφορά ανάμεσα στα παπούτσια τρεξίματος (running) και στα sneakers. Άρχικά θα δώσουμε τους ορισμούς των δύο αυτών κατηγοριών.

Τι είναι sneakers;

Τα sneakers δημιουργήθηκαν αρχικά στις ΗΠΑ. Ονομάστηκαν sneakers γιατί ήταν παπούτσια που δεν κάνουν καθόλου θόρυβο. Ο χρήστης τους μπορούσε να περπατάει και να περνά απαρατήρητος. Οι Βρετανοί τα αποκαλούν plimsoll και joggers, τα οποία είναι το αντίστοιχο του όρου «sneaker».
Είναι παπούτσια με λαστιχένια σόλα, επίπεδα και εύκολα στην χρήση. Φοριούνται από πολλούς και σε διάφορες περιστάσεις. Από ένα casual ντύσιμο βγαίνοντας βόλτα για καφέ, μέχρι για περπάτημα ή στο γυμναστήριο.

Τι είναι running παπούτσια;

Τα running παπούτσια είναι ειδικά κατασκευασμένα για τρέξιμο. Είναι σχεδιασμένα με τρόπο που παρέχουν μέγιστη άνεση στους δρομείς. Έχουν συστήματα αερισμού, ώστε να μην ιδρώνει εύκολα το πόδι. Είναι ελαφριά και επιτρέπουν στον δρομέα να τρέχει χωρίς να τον κουράζει το βάρος του παπουτσιού.
Επίσης, τα παπούτσια για τρέξιμο είναι κατασκευασμένα να απορροφούν τους κραδασμούς έως και 4 φορές το βάρος του σώματός μας, όταν το πόδι μας ακουμπάει με δύναμη στο έδαφος καθώς τρέχουμε.

Διαφορά sneakers με running παπούτσια

Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των παπουτσιών για τρέξιμο και των sneakers είναι η μεσόσολα. Ενώ στα sneakers η σόλα είναι συνήθως μόνο από λάστιχο, τα παπούτσια τρεξίματος έχουν μια ενδιάμεση σόλα eva και κάτω από αυτήν ένα λεπτό λάστιχο. Το λάστιχο είναι πιο βαρύ υλικό και δεν απορροφά τους κραδασμούς, ενώ το eva είναι ένα ελαφρύ, αφρώδες υλικό, που βοηθά στην απορρόφηση κραδασμών.

Μια δεύτερη σημαντική διαφορά είναι στο άνω μέρος του παπουτσιού (upper). Στα sneakers, το άνω μέρος είναι κατασκευασμένο από δέρμα, συνθετικό δέρμα, πλαστικό ή παρόμοια υλικά. Στα running παπούτσια από την άλλη, το άνω μέρος είναι κατασκευασμένο από διάτρητο ύφασμα (mesh). To mesh είναι πολύ ελαφρύ υλικό και επιτρέπει τον σωστό αερισμό του παπουτσιού, ενώ διευκολύνει την κίνηση του ποδιού καθώς τρέχουμε.

Συμπερασματικά λοιπόν, από τις δύο βασικές διαφορές, καταλαβαίνουμε ότι τα running παπούτσια είναι αρκετά πιο ελαφριά από τα sneakers.

Άλλη μια διαφορά sneakers με running παπούτσια είναι ότι, τα sneakers δεν έχουν συνήθως τακούνι, είναι επίπεδα, ενώ τα παπούτσια τρεξίματος έχουν τακούνι για να απορροφούν τους κραδασμούς.

Χρήσεις

Αν λοιπόν ξεκινάτε το τρέξιμο, σας συμβουλεύουμε να προμηθευτείτε τα κατάλληλα για εσάς παπούτσια τρεξίματος. Τα sneakers είναι καλό να τα φοράτε σε μια ελαφριά βόλτα, στο περπάτημα στα μαγαζιά, στον καφέ ή και στο γυμναστήριο. Σε δραστηριότητες δηλαδή, που έχουν περπάτημα και όχι τρέξιμο.

Μπορώ να μετατρέψω τα sneakers σε running παπούτσια;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που ενδιαφέρει πολλούς που ξεκινούν το τρέξιμο. Ίσως δεν ξέρετε αν η διαδικασία τρεξίματος θα σας αρέσει, ή αν θα είναι κάτι που θα συνεχιστεί για καιρό. Γι’ αυτό, μπορεί να διστάζετε να αγοράσετε παπούτσια τρεξίματος. Μία λύση σε αυτόν τον προβληματισμό σας είναι η μετατροπή παπουτσιών που ήδη έχετε σε παπούτσια για τρέξιμο. Αυτό μπορεί να συμβεί τοποθετώντας την κατάλληλη σόλα στα παπούτσια σας, ώστε να ταιριάζει στην δραστηριότητα του τρεξίματος.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες. Το εργαστήριό μας Vibram Sole Factor Volos είναι απόλυτα εκπαιδευμένο για τέτοιες αλλαγές.

Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο κοινοποιήστε το.

photo by:https://www.runaddiction.in

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *