Φροντίδα ποδιών

Το πόδι του αθλητή – μύκητες

to-podi-tou-athliti-mykhtes

Το πόδι του αθλητή – μύκητες. Ένα πολύ μεγάλο θέμα για τους αθλητές αλλά και όσους φοράνε πολλές ώρες παπούτσια είναι οι μύκητες. Έντονη φαγούρα, τσούξιμο, σημεία κοκκινωπά και περιοχές ξεφλουδισμένες (ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα) ακόμα και πόνος, μπορεί να είναι σημάδια ύπαρξης μύκητα των ποδιών.

Το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως σε ανθρώπους που ιδρώνουν εύκολα τα πόδια τους και φοράνε πολλές ώρες τα ίδια παπούτσια. Νεαροί ενήλικες και αθλητές είναι οι πιο συχνές ομάδες . Κυρίως τους πιο ζεστούς μήνες, άνοιξη και καλοκαίρι. Ωστόσο, μύκητες εμφανίζονται εύκολα και σε ηλικιωμένους, άτομα που πάσχουν από διαβήτη, κυκλοφορικές διαταραχές, ή άτομα που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρακτικοί τρόποι αντιμετώπισης

  • Καλής ποιότητας παπούτσια

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την ωραία εμφάνιση, σε ένα παπούτσι είναι σημαντικό να θέλουμε καλή ποιότητα υλικών.  Ο σωστός αερισμός του παπουτσιού χρειάζεται επίσης να είναι στα πρώτα χαρακτηριστικά. (Απαραίτητο για τους καλοκαιρινούς μήνες).

  • Σωστή συντήρηση παπουτσιών

Αν είμαστε όλη μέρα στην δουλειά ή στην προπόνηση, μπορούμε να αφήσουμε τα παπούτσια μας να αεριστούν μόλις γυρίσουμε στο σπίτι. Προσοχή εδώ, γιατί ένας καλός αερισμός των παπουτσιών πρέπει να είναι σε μέρος με σκιά, όχι εκτεθειμένα στον ήλιο για ώρες. 

Μπορούμε να απολυμαίνουμε το εσωτερικό των παπουτσιών με αντιμικροβιακό και αντιμυκητιακό σπρέι. Ανάλογα με την χρήση θα καθορίσετε την συχνότητα. (Ίσως μια φορά την εβδομάδα, αν πρόκειται για καθημερινή χρήση).

Ανάλογα με το υλικό του παπουτσιού, μπορούμε να πλένουμε τα παπούτσια μας. Για αθλητικά παπούτσια με ύφασμα και όχι δερμάτινα, το πλύσιμο με νερό μπορεί να είναι πιο συχνό. Φυσικά θα βρείτε το κατάλληλο απορρυπαντικό πλυσίματος για παπούτσια. Απορρυπαντικά για ρούχα ή για πιάτα είναι αρκετά δυνατά και μπορεί να προκαλέσουν φθορά. (Βάψιμο των λευκών σημείων ή ξέβαμμα του έντονου χρώματος ακόμα και ξεκόλλημα της σόλας από το άνω μέρος). Φυσικά προσέχουμε τα παπούτσια να στεγνώσουν πολύ καλά και μετά να τα φορέσουμε.

  • Κάλτσες

Η κάλτσες παίζουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο από τα παπούτσια. Αφού είναι αυτές που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας.

Επιτακτική ανάγκη λοιπόν, για κάλτσες ποιοτικές. Αυτές είναι κάλτσες από βαμβάκι σε μεγάλο ποσοστό (90% + cotton). Αν π.χ. βρείτε οικονομικές κάλτσες με 45% βαμβάκι, καλό είναι να τις αποφύγετε. Τα τελευταία χρόνια κάλτσες από bamboo είναι επίσης εξαιρετική λύση και για τους μύκητες. Έχουν ακόμα καλύτερο αερισμό από το βάμβακι με αποτέλεσμα να στεγνώνουν πιο γρήγορα και να μην μένουν τα πόδια ιδρωμένα.

Κάτι ακόμα που κάνουν πολλοί αθλητές στις προπονήσεις τους, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι, είναι να αλλάζουν τις κάλτσες τους κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε εύκολα να έχετε στην τσάντα σας ένα καθαρό ζευγάρι κάλτσες και να μην χρειάζεται να φτάσετε στο σπίτι για να τις αλλάξετε.

Σωστή υγιεινή και Φροντίδα των ποδιών

Κάντε κανόνα σας να μην περπατάμε ξυπόλυτοι σε κοινοχρηστους χώρους, όπως αποδητήρια, ντους γυμναστηρίων, κολυμβητήριο, πισίνες, σάουνα, κ.α.

Φροντίστε να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα.

Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα μόνο για τα πόδια σας, ή στεγνώστε τα με χαρτί ή πιστολάκι.

Να ελέγχετε συχνά τα πόδια σας μήπως εμφανίζεται μύκητας.

Κάντε ποδόλουτρο με Tea tree oil. Το πιστοποιημένο αυτό έλαιο θα σας βοηθήσει και ως πρόληψη και ως θεραπεία.

Για μύκητες στα νύχια, κάντε ποδόλουτρο 2 φορές την ημέρα βάζοντας λίγες σταγόνες tea tree στη λεκάνη με το νερό ή επαλείψτε τοπικά τους μύκητες με λίγο αδιάλυτο έλαιο. Η ονυχομυκητίαση είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, γι’ αυτό θα χρειαστεί να επιμείνετε ακόμα και για 5-6 μήνες προκειμένου να εξαφανιστούν οι μύκητες εντελώς.

Για το πόδι του αθλητή – μύκητες ποδιών, επί 1 μήνα αλείψτε τα σημεία που έχετε μύκητες, με αδιάλυτο αιθέριο έλαιο tea tree 2 φορές την ημέρα ή κάντε ποδόλουτρο προσθέτοντας σε χλιαρό νερό 6 σταγόνες από το έλαιο.

Για κουρασμένα πόδια, με ένα 15λεπτο ποδόλουτρο που θα κάνετε αφού ρίξετε 3-5 σταγόνες tea tree oil σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, θα νιώσετε τα πόδια σας δροσερά και ξεκούραστα.

Σε περίπτωση που δεν έχετε βελτίωση με την χρήση πιστοποιημένου έλαιου Tea tree, απεθυνθείτε σε δερματολόγο για να σας χωρηγήση φαρμακευτική αγωγή.

shoe medical spray
fungus legs
tea tree oil mystery soap box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *